úterý 6. srpna 2013

Lemon Meringue Pie (Citrónový koláč se sněhovou pusinkou)





Tenhle recept je čistá Amerika, recept byl zkombinovaný podle receptu od Maryny, BBC Food a taky podle tohoto videa :) Tenhle koláč je v USA fakt velká klasika, takže jsem čekala, že to bude hodně přeslazený a těžký dezert, ovšem mně velmi příjemně překvapil:) V těchto letních dnech přišel každému, kdo ho ochutnal vhod, kombinace kyselého "lemon curd" se výborně doplňovala se sladkostí pusinky. Pro tyto dne fajn osvěžující volba mlsání. Nejlepší je samozřejmě vychlazený:) Co se mě stalo bylo, že když jsem koláč pekla, chtěla jsem ať mi vrcholky na pusince trošku zhnědnou, a ono to pořád nebylo dokonalé, jak jsem chtěla, tak jsem zapnula v troubě gril :D Mám s tím dobré zkušenosti, vždycky utvoří hezký hnědý povrch, ale problém je v tom, že gril je nebezpečně rychlý:D No, zapla jsem ten gril, chvilku čekala, pořád to nehnědlo, otočila se na 5 vteřin a......... povrch se mi trošku připálil :P Nebylo to tak hrozné, každopádně jsem nadávala, protože to "hnědé bylo až moc" :D Nicméně byl poživatelný i tak, a skoro vůbec to nešlo na chuti poznat:) Takže ponaučení, dávejte si bacha na gril v troubě.

Lemon Meringue se skládá ze tří složek, není vůbec náročný, jen vyžaduje trošku času a péče :) První složkou je těsto, což je klasické "shortcrust pastry" = křehké těsto. Tohle těsto se peče "naslepo" to znamená, že jej musíte při pečení v troubě zatížit. Já ho zatížila fazolemi a fungovalo to dobře. Existují na to i ty speciální pečící fazole, které jsou z keramiky, ale já pro ně rozhodně do obchodu neletěla :D Druhou složkou je výborná citrónová náplň, které se v angličtině říká "lemon curd". V receptu je v náplni 100g moučkového cukru, přeslazené koláče moc nemusím, tak si každý upravte dle svého chuti:) Doporučuju ochutnávat, ochutnávat a ochutnávat. Ve většině receptů se dává pouze kůra a šťáva z citrónu, v tomto receptu je i šťáva z jednoho pomeranče, je to poznat a je to super:) Poslední složkou je sněhová pusinka, která je nejjednodušší, důležité je však šlehat bílky v čisté nádobě, ve které nemohou být stopy mastnoty. Poradím vám trik, pokud si nejste jisti, že máte čistou nádobu, vezměte půlku citronu a přejeďte jím vnitřek nádoby. Tak se ujistíte, že bílky vyšleháte. Dávejte si také pozor na rozdělování bílků od žloutků, i velmi malé množství žloutku stačí k tomu, aby se sníh nepovedlo vyšlehat. Dalším klíčovým bodem je přidávat cukr do bílků velmi pomalu, nejlépe po lžičkách. Přidejte lžičku, až uvidíte, že cukr zmizne, můžete přidat další. Co se cukru týče, dala jsem tam 150g moučkového cukru a bylo to tak akorát:) Zase poradím přidejte cukr dle vlastní chuti.


Potřebujete: 

Na těsto: 175g hladké mouky
               100g změklého másla
               1 lžíce moučkového cukru
               1 žloutek

Na citrónovou náplň(Lemon Curd): 
               2 lžíce kukuřičného škrobu
               100g moučkového cukru
                kůru ze dvou citrónů
                125ml šťávy z citrónu
                šťáva z jednoho pomeranče
                85g másla
                3 žloutky
                1 celé vejce

 Sněhová pusinka(Meringue):
              4 bílky
              150g moučkového cukru

Postup:

Zpracujte ve velké míse prosátou mouku, 100g másla nakrájeného na kostky, 1 lžíci moučkového cukru a žloutek do směsi, která vám bude připomínat drobenku a poté do tuhého těsta. To zabalte do fólie a nechte v lednici odpočívat alespoň půl hodiny. Formu na koláč o průměru 23cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.  Těsto opatrně rozválejte a přeneste do formy. Pokud se těsto bude rozpadat, chladnokrevně ho do formy vtlačte prsty:) Vezmetě si vidličku a těsto důkladně propíchejte. Ustřihněte kousek pečícího papíru, vložte na těsto ať pokrývá celou plochu a zatěžte fazolema. Pečeme v troubě rozehřáté na 180C asi 15 minut. Po 15 minutách sundejte pečící papír s fazolema a dopečte ještě tak 8-10 minut. Metitím si připravte náplň, a to tak, že v hrnci rozmíchejte dvě lžíce kukuřičného škrobu,100g cukru, šťávu a kůru z citronů, a šťávu z pomeranče, kterou doplníme vodou do 200ml. Stále míchejte a přiveďte k varu. Odstavte ze sporáku a přimíchejte na kostičky nakrájené změklé máslo, které se bude hezky rozpouštět. Dále přidáte 3 žloutky a jedno celé vejce, které opatrně vmícháte metličkou. Vraťte na sporák a míchejte dokud směs nezhoustne. Směs nalijte na vychlazený křehký korpus a nechte vychladit. V čisté nádobě ušlehejte 4 bílky do sněhu a postupně přidáváme po lžičkách cukr. Šlehejte dokud není sníh úplně tuhý a nehne se:) Sníh přesuňte na vychlazený koláč a pomocí stěrky utvořte malinké špičky po celém obvodu koláče.Pečte na 180C asi 20 minut:)


             

Žádné komentáře: