úterý 13. srpna 2013

Laskiaispulla (masopustní skandinávské pečivo)





Laskiaispulla(Finsko), semla(Švédsko) nebo fastelavnsbolle(Dánsko a Norsko) je tradiční skandinávské sladké pečivo dělané na několik způsobů ve Švédsku, Finsku, Norsku, Estonsku a nebo třeba Islandu. V těchto zemích je tradiční tyto buchtičky upéct na Masopustní úterý před Velikonocemi jako symbol začínajícího půstu (poslední den, kdy se můžete dát tučné a syté jídlo). Je známo, že na Masopustní úterý, anglicky "Shrove Tuesday", se v Kanadě, Velké Británii, Austrálii, Novém Zélandu a Irsku dělají palačinky, ovšem ve skandinávských zemích si všichni dají tyhle bulky. Nedivím se jim, jsou totiž táák dobré :D Kombinace kardamomu a kynutého pečiva je božská. Bulky se upečou, odřeže se jim vršek a naplní se mandlovým krémem nebo marmeládou a šlehačkou. Na vršku se posypou ještě cukrem. Já je posypala skořicovým cukrem, a byly úžasné. Šikovně jsem využila formy na muffiny z Tescomy, a místo normálního plechu s pečícím papírem, jsem bochánky vložila přímo do formy. Ušetřilo mi to pečící papír, a bochánky měly hezký muffinový tvar ve spodu.

Potřebujete:
250ml mléka
85g cukr krupice
1 vejce
2 lžičky mletého kardamomu
1/2 lžičky soli
kostka droždí
450g hladké mouky
100g rozpuštěného másla
marmeláda na náplň
smetana ke šlehání
skořicový cukr na posypání

 Postup:
Do vlažného mléka rozdrobte kostku droždí, chvilku počkejte až droždí vyplave na povrch, a poté vmíchejte cukr,sůl a kardamom. Rozklepněte vajíčko, žloutek s bílkem promíchejte metličkou a rozdělte na dvě části, jedna část půjde do těsta, druhá na potření bochánků. Do velké mísy prosíjte hladkou mouku a přilévejte mléko s droždím, jako poslední půjde rozpuštěné vychladlé máslo a půlka rozmíchaného vejce. Promíchejte vše vařečkou, a pak hněťte těsto rukama, alespoň 10 minut do hladkého a vláčného těsta. Přes těsto položte čistou utěrku a nechte v teple kynout 45 minut. Plech zatím vyložte pečícím papírem(tento krok přeskočte pokud máte formu na muffiny!) Po 45 minutách kynutí těsta propracujte asi na 10 vteřin a rozdělte na několik malých bochánků (cca 1 a 1/2 velká lžíce těsta) a nechte na plechu ještě 30 minut kynout. Pak bochánky potřete vejcem, pocukrujte skořicovým cukrem a vložte do trouby předehřáté na 220C. Pečte 10-15 minut, je třeba je kontrolovat :) Po vytažení z trouby nechte vychladnout, odřežte asi v polovině vršek laskiaispully a na spodní část rozetřete lžičku marmelády. Ze smetany vyšlehejte šlehačku a lžíci šlehačky pokryjte spodní část bochánku s marmeládou. Přikryjte vrchní částí bochánků a je hotovo.


2 komentáře:

  1. Páni, to vypadá skvěle :) Na Velikonoce strašně ráda peču něco tradičního, takže určitě ukládám k oblíbeným :))

    OdpovědětVymazat
  2. jé,díky :) můžu doporučit, je to vážně výborné :)

    OdpovědětVymazat